Lovijsa

Sommar och sol
Alltså vilket väder vi har turen att få ha i vårt nordliga land! Man behöver verkligen inte söka värme och sol på annan ort denna sommar. Det går alldeles utmärkt att ha simskola nu med nästa 24 grader i vattnet. Dock är det väldigt påfrestande att vara utomhus så länge och mitt på dagarna men vi ska inte klaga. 
 
Jag har lite tappat blogglusten igen eftersom jag känt mig som en urvriden trasa om kvällarna. Nu har jag försökt träffa kompisar och sysselsätta mig om kvällarna dessutom. Jag hade en tanke en gång om att börja med mina produktrecensioner igen, är någon intresserad av sånt? 
 
En kväll upptäckte jag min kamera som legat och samlat damm så jag tog den ut på en fotorunda. Dessutom fotade vi förlovningsfoton en kväll när R var på besök hit till Österbotten så de kommer ni snart att få se också. Att fotografera är något jag önskar jag gjorde oftare. 
 
 
Den kvällengick jag runt i mammas trädgård och fångade vackra objekt. 
 
Det blir tidiga kvällar ännu ett tag. Vi inleder sista veckan på simskolan nästa vecka och sen efter det åker jag ner en sväng till Esbo igen för att hälsa på kärleken. Det är rätt skönt med sommar och sol. 
 
 

Att hitta kläder och kärleken till sig själv
Och på samma gång tycka om hur plagg sitter - det är en av mina allra värsta fiender. Jag är inte kompis med min kropp. Och det leder till att jag inte är kompis med en stor del av modet, som jag en vacker dag vill kunna följa. Det säger ju sig självt. Det är sällan jag hittar kläder jag trivs i och ifall jag spontanköper något jag tycker är vackert brukar det oftast lämna i garderoben eftersom jag sist och slutligen inte gillar hur plagget sitter. 

Jag borde lära mig att tycka om min kropp. Jag borde inte behöva ändra på något, jag är bra på att tycka om mig själv, dock inte när det gäller mitt utseende utåt. Var ska jag börja någonstans? Borde jag ändra något? 

Jag letade halvt ihjäl mig i Helsingfors under min snabba visit efter ett par culottes. När jag fann dem blev jag så ivrig så jag bara måste köpa dem och nu är jag inte lika säker. OCH vad obekväm jag kände mig framför min egna kamera och självutlösaren. 

(null)

Byxorna är iallafall på. Om jag visar mig för allmänheten klädd i dem vet jag ännu inte. Från och med nu ska jag verkligen göra något åt mitt förhållande till kroppshyddan. Jag har försökt sopa bort negativa kommentarer inifrån och utifrån men det är inte så lätt. Det är en lång väg kvar gott folk och det gör mig så uppgiven. 

(null)

Simmasimma!
Många av er undrar säkert vad jag gör om dagarna. Just nu sitter jag hemma i mitt flickrum hos mor&far, det är fyllt med kappsäckar,fyllt med kvarlämnade men hemskt viktiga saker, mina kläder och gåvor som inte just nu får plats hos oss i Esbo. Jag har min gamla 120 centimeters säng här som är mjuk som ett moln. (Skarpa sängar är alltså my thing) Det är en hemsk oreda här men så var det också så länge jag bodde här på heltid. Igår kom jag hem från en weekend i Esbo och idag kallade jobbet igen. 
 
Vad jobbar jag med i sommar? Jag är anställd av Folkhälsan för att hålla simskola tillsammans med tre andra simlärare + tre lekledare i grannbyn. Vi har tre grupper om dagen med ca. 40 barn i varje grupp och vi har max 10 barn i vattnet per simlärare. Jag har fått lite frågor angående jobbet som simlärare som jag nu tänker svara en gång för alla på. 
 
Simmar du också med barnen?! -Nåjåå. Vi har alltså barn i åldrarna 6-12 i simskolan och vissa är inte simkunniga vid start. Att släppa 10 barn i vattnet och själv stå på stranden skulle alltså sluta i kaos och de facto att någon knappast skulle lära sig något. 
 
Får barnen ta simmärken ännu som förr i tiden? -Kyllä. De flesta barn vill ta simmärken och märken som intressemärket och talangmärket är sådana som är utformade så att man helt enkelt lär sig på samma gång som man ska uppnå en viss poäng. Märkena är alltså hemskt genomtänkta och t.ex. till intressemärket ska man stå på händerna i vattnet för att lära sig hur man startar när man ska djupdyka - dvs. till talangmärket som är följande i ordning där du ska dyka två eller tre gånger ner till två meters djup. Jag är inte en simlärare som tvingar barn att ta märken. Vill de inte så behöver de inte, men alla kan ändå vara med när vi tränar olika grejor till märkena. Vissa barn blir också pushade på hemifrån att ta märken men för mig är det absolut ingen skillnad. Det är klart det är kul när barn är målmedvetna och tränar för att nå framgång och man sen får ge detdär lilla tygmärket. 
 
Aj du simmar med våtdräkt? -Ibland om vattnet eller vädret tär på kroppen. Testa själv att stå i vattnet tre gånger om dagen när vattnet är 15-16 grader varmt, lår och tår blir lätt väldigt kalla och då är det bra att det finns våtdräkt. Barn får också ha våtdräkt men vid simprestationer bör den vara av eftersom den kan hjälpa till vid exempelvis flytning eller försvåra vid simning.  
 
Hurudan är simlärarutbildningen? -Intensiv men du har kunskap för livet när den är avklarad. Den gick av stapeln under tre helger, fredag-söndag och du ska nog kunna doppa huvudet om du vill gå den. Intresse för simning och att lära andra simma är också ett plus. Utbildningen i sig är ganska svår, du ska kunna alla simsätt korrekt, du ska klara av ett livräddningstest och sen dyka ner till minst 4 meters djup. Man har tid mellan helgerna att öva och det rekommenderar jag. Folkhälsan är en otroligt bra utbildare och vi simlärare går dessutom fortbildning varje år. Det är väldigt intressant och lärorikt! 
 
Va, jag trodde ni simmar i simhall? -Nej, vi simmar i en å. Man ser ca. 30cm framför sig i vattnet samtidigt som man har en svag odör av rapa när man kommer hem. :) 
 
Sätt för guds skull dina barn i simskola, helst sommarsimskola så att de blir vana med vatten ute. Vi nästintill omringas av vatten så därför tycker jag personligen det vore lag på simkunnighet. Så många onödiga drunkningar varje år som eventuellt skulle kunna förhindras. Det är heller inget fel på simhall men ta vara på de soliga dagarna och simma med barnen ute. 
 
 
Jag hittade en vacker bild på datorn som jag fotade på Sri Lanka. Vatten man kan simma i är bästa vattnet.